Eczakder, CEENQA Genel Kurulu Toplantısına Katıldı

ECZAKDER’in de üyesi olduğu CEENQA’nın yıllık toplantısı Bakü’de Azerbaycan Eğitim Kalite Güvence Ajansı’nın (TKTA) ev sahipliğinde 18-19 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

ECZAKDER’in de üyesi olduğu CEENQA'nın (Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education) yıllık toplantısı Bakü'de Azerbaycan Eğitim Kalite Güvence Ajansı'nın (TKTA) ev sahipliğinde 18-19 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantıya ECZAKDER Genel Sekreteri Prof. Dr. Benay Can Eke ve Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Füsun Acartürk katıldı.

Genel Kurul, Başkan Franci Demšar’ın konuşmasıyla açıldı. Başkan, etkinliğin mükemmel hazırlığı ve organizasyonu için TKTA'ya, çalıştayı düzenleyen Diane Freiberger'e ve etkinliğe katılımları için tüm konuşmacılara ve üyelere teşekkür etti.

Genel Kurula 26 üye ajansın kayıt yaptırdığı, bunlardan 24'nün şahsen, 2'sinin ise video konferans yoluyla çevrimiçi olarak katıldığı belirlendi. Ayrıca bu ajansların ve üyelik için başvuran ajansların diğer temsilcilerinin de toplantıya katıldığı belirtildi.

Toplantıda, Orta ve Doğu Avrupa, Doğu Akdeniz, Orta Asya ve Kafkasya'daki Kalite Güvence (QA) ajansları arasında iş birliğine dayalı ortaklıklarla bağlantılı misyonu da dahil olmak üzere 2024-2030 yılları için yeni CEENQA stratejisinin ana unsurları Franci Demšar tarafından sunuldu. Daha sonra, yıllık genel kurul organizasyonunu ve gönüllü üye ajanslarla iş birliği içinde tematik çalıştayları içeren eylem planı sunuldu. Her çalıştayın temasının, ev sahibi kurumla iş birliği içinde kurul tarafından yıllık olarak belirlendiği, CEENQA’nın, her tematik çalıştayın ardından bir yayın hazırlandığı ve bu yılın odak noktasının “sınır ötesi eğitim” olduğu belirtildi. Önceki yıllarda yayınların “personel gelişimi, kalite güvence kurumlarının bağımsızlığı ve çevrimiçi değerlendirmeler” gibi konuları kapsadığı gösterildi.

2023 yılında, CEENQA üyeleri için iki ayda bir çevrimiçi toplantılar düzenlendiği, çeşitli kurumlardan ve konuklardan 30'un üzerinde sunum yapıldığı ve iki ayda bir düzenlenen bu çevrimiçi toplantıların CEENQA topluluğu içinde bilgi alışverişi, iş birliği ve güncel kalite güvence yaklaşımları hakkında güncellemeler için çok değerli platformlar olarak hizmet verdiği belirtildi.

Ayrıca, 2023 yılında CEENQA’nın personel değişimi için bir bütçe ayırdığı, pandeminin ardından personel değişiminin çoğunlukla yüz yüze olduğu ve farklı kalite güvence konularını kapsayan sekiz fiziksel ve iki çevrimiçi hareketlilik uygulandığı anlatıldı.

Franci Demšar, CEENQA'nın halihazırda dahil olduğu iki ERASMUS+ projesinin uygulanması hakkında üyeleri bilgilendirdi. Bu projeler Moldova Devlet Üniversitesi ile yürütülen QFORTE ve Güney Kazakistan Devlet Üniversitesi ile yürütülen Kaz Dual projeleridir. Başkan Demšar, CEENQA'nın itibarının ve görünürlüğünün artması, ortaklıkların ve iş birliğinin güçlenmesi, politika değişikliği önerileri gibi AB politika hedeflerine katkılar ve bilgi alışverişi ve ağ oluşturma gibi projelerin katma değerini vurguladı.

2023 yılında gözlemci statüsünde üyelik için bir başvuru yapıldığı ve Özbekistan’dan başvuru yapan Akreditasyon ve Sıralama Uluslararası Ajansı (ARIA)’nın gereklilikleri karşıladığı konusunda fikir birliğine varıldı ve gözlemci konumunda üyelik statüsü onaylandı. Ayrıca, 2023 yılında gözlemci statüsü alan Suriye'den Yükseköğretim Kurulu'nun (HEC) gelecekte de gözlemci statüsüne sahip olmaya devam etmesi ve her iki kurumun da kuruluşlarını, ana çalışma alanlarını ve CEENQA'nın hedefleriyle uyumlarını sunmak üzere davet edilmesi konusunda karar alındı.

Başkan Franci Demšar, sayman Péter Levente Lakatos'un mali durumla ilgili raporuna ve revizyonuna dayanarak 2023 mali yılı hakkında üyeleri bilgilendirdi. Genel olarak, 2023 yılı  -7.385,62 Avro yıllık faaliyet sonucu ile tamamlandığına ve tüm yeni faaliyetlerin (personel değişimi ve çalıştay yayınları gibi) bütçe üzerinde fiili bir etki yaratmaya başlamasıyla birlikte giderlerde hafif bir artış eğilimine dikkat çekti. Üyeler 2023 yılı bütçe raporunu ve 2024 yılı bütçe planını oybirliğiyle onayladı.

Daha sonra, 2024 Genel Kurulunda dört yönetim kurulu üyesi için (yeni) seçim yapıldı. Ayrıca Franci Demšar'ın görev süresinin sona ermesi nedeniyle hem başkan hem de başkan yardımcısı için bir seçim yapıldı.

Genel Kurul öncesinde aşağıda ayrıntıları verilen altı adayın yönetim kurulu üyeliği için başvuruda bulunduğu ve özgeçmişlerini sundukları belirtildi. Bu adaylar:

- Vesna Dodiković-Jurković, ASHE, Hırvatistan

- Péter Levente Lakatos, MAB, Macaristan

- Dinçay Köksal, EPDAD, Türkiye

- Hasan Ali Bicak, STAR, Türkiye

- Recep Tayfun, ILAD, Türkiye

- Sibel Süzen, ECZAKDER, Türkiye (Genel Kurul'a katılamadı, ancak ECZAKDER temsilcisi özgeçmişini sundu).

Seçim sonucunda kullanılan 26 geçerli oydan; Vesna Dodiković-Jurković: 26 oy, Péter Levente Lakatos 26 oy, Dinçay Köksal 18 oy, Hasan Ali Bicak 14 oy, Recep Tayfun 11 oy ve Sibel Süzen 9 oy aldı. Böylece, Vesna Dodiković-Jurković, Péter Levente Lakatos, Dinçay Köksal ve Hasan Ali Bicak yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.

Yönetim Kurulu seçiminin ardından, başkan ve başkan yardımcısı seçimlerine geçildi.  CEENQA başkanlığı için; Vesna Dodiković-Jurković, Péter Levente Lakatos ve Diane Freiberger aday oldu.  Üyelerden en çok oyu alan adayın başkan, ikinci en çok oyu alan adayın başkan yardımcısı, en az oyu alan adayın ise sayman olması kararlaştırıldı. Oylama sonucunda kullanılan 25 oydan 1'i geçersiz sayıldı. Sonuç olarak önümüzdeki iki yıl için, Vesna Dodiković-Jurković 16 oy alarak başkan, Diane Freiberger 6 oy alarak başkan yardımcısı ve Péter Levente Lakatos 4 oy alarak sayman olarak seçildi.

Geçtiğimiz yıllarda sekretaryaya aktif olarak katılan Nataša Kramar ise yeni Genel Sekreter olarak atandı.

Daha sonra, HAKA (Estonya Eğitim Kalite Ajansı) temsilcisi Tiia BACH, gelecek yılki Genel Kurul ve Çalıştay'a Estonya'nın başkenti Tallinn'de ev sahipliği yapmak istediklerini belirtti. Oybirliğiyle teklif kabul edildi. Yeni seçilen başkan Vesna Dodiković-Jurković, 2026 Genel Kurulunun Hırvatistan'da düzenlenebileceğini açıkladı.

Son olarak, yeni yönetim kurulu üyesi Hasan Bicak, önceki CEENQA başkanlarından oluşan bir CEENQA danışma kurulu oluşturulmasını önerdi. Bu konunun bir sonraki yönetim kurulu toplantısında tartışılabileceği konusunda fikir birliğine varıldı. Genel Kurul, toplantı sonuçlarının CEENQA'nın hedeflerini ilerletme ve ağını geliştirmeye yönelik güçlü bir kararlılığı yansıttığı vurgulanarak, toplu fotoğraf çekimi ile sonlandı.

tanıtım filmi